0242 345 56 04
0242 345 56 04

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı nedenleri arasında ses tellerinin iyi huylu patolojileri önemli yer tutar.Bunlar genellikle sesin yanlış kullanılmasından veya alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan kaynaklanılır.Kural olarak 3 haftayı aşan ses kısıklıkları muhakkak bir uzman tarafından görülmeli,hasta ilaç verilerek larinks muayenesi yapılmadan eve gönderilmemelidir.Kronik larenjit tanısı konulurken çok dikkatli olmalı, ses kısıklığına neden olacak diğer hastalıklar ekarte edilmeden kronik larenjit tanısı konulmamalıdır.Kronik inflamatuar larenjit sigara, aşırı toz ve iritan dumanlara maruz kalma,postnazal akıntı ve kronik rino –sinüzit, sesin aşırı ve yanlış kullanımı, gastro-ösefajial reflüye bağlı olarak gelişebilir.Vokal kordlarda hiperimi, ödem veya hipertrofi görülür.

Kronik larenjit hastalarında gastroösefagial reflü araştırılmalı varsa tedavi edilmeli, sigara alkol gibi kötü alışkanlıklardan hasta kurtarılmalıdır.Tedavide buhar, ses istirahati, ses terapisi,antibiyotik; reflü larenjit varsa mide asidini nötralize edici anti-reflü ilaçlar kullanılır.

Vokal nodül poliplerin oluşumundaki en önemli neden sesin yanlış kullanımıdır. Vokal nodüller üğretmenler,şarkıcılar gibi sesini çok kullanan meslek sahiplerinde görülür.Bu kişilerin seslerini uzun süreli ve tekrarlayıcı şekilde yüksek şiddette kullanması sonucu lamina propriada fibronektin toplanması ile nodül oluşur.Vokal nodüller fonasyon esnasında amplitüdün en yüksek olduğu vokal kord ön ve orta 1/3 bölgelerinin birleşim bölgesinde görülür.4-10 yaş arası çocuklarda aşırı bağırma ve çığlık atma bu yaşlardaki ses kısıklığın ve vokal nodüllerin en belirgin sebebidir.

Çocuklarda konservatif yaklaşılır,mümkün olduğunca cerrahi yapılmamaya çalışır. Ses terapisine ek olarak ailenin bildirilmesi,eğitilmesi ve gerekirse çocuk ruh sağlığı bölümü tarafından değerlendirilmesi önerilir.

Vokal polipler ise sesin ani ve çok yüksek kullanılması sonucu submukozaya kanama olması,oluşan hematomun fibrozisi sonucu oluşur.Poliplerin histolojik incelenmesinde lamina propriada hemosiderin ve demir depositleri görülür. Kord içinde kistler de ses kısıklığına neden olabilir.Bazen bunların nodüllerden ayırt edilmesi zor olabilir.Vokal nodüllerde cerrahi tercih edilmez.Hastaya sesini doğru kullanılması öğretilir. Hastaların %90'ı bu şekilde iyi olur. Düzelmeyen durumlarda yalnızca nodüle yönelik sınırlı nodül eksizyonu yapılır.Polipler ve kistler tıbbi tedavi veya ses eğitimi ile düzelmezler.Bunlarda cerrahi olarak lezyonları çıkartmak gerekir.Polipler genellikle saplıdır.Normal dokuya zarar vermeden alınarak patolojiye gönderilir.Vokal kort kistlerinde ise mukozaya zarar vermeden insizyon yapılarak kist çıkartılır.

Laringeal Papillom

Juvenil laringeal papillom çocuklarda larinkste en sık görülen neoplazmdır.Etkinin viral olduğu ve HPV (Human papilloma virüs) enfeksiyonuna bağlı olduğu düşünülmektedir.Tüm glottisi tutulabilir, supraglottik ve subglottik bölgelere yayılabilir, daha da aşağı trakeada yerleşebilir.Ses kısıklığının yanında hava yolunu daraltarak solunum sıkıntısına yol açabilir. Ses kısıklı olan çocuklar mutlaka bu açıdan değerlendirilmelidir.En kolay inceleme fiberoptik muayene ile poliklinik şartlarında yapılabilir.Papillom tanısı konursa genel anestezi altında direk laringoskopi ve OC2 lazer ile papillomlar evaporize edilir.Tekrarlama şansı çok yüksektir.Ancak çocuk adölesan yaşa yaklaşırken spontan kaybolma eğilimindedir.Nadiren papillomlar erişkinlerde de izlenebilir.

Web Tasarım Antalya