0242 345 56 04
0242 345 56 04

Baş Dönmesi

VERTİGO

Vertigo bir teşhis değildir. Baş dönmesi demektir. Teşhis başın neden döndüğünün belirtilmesidir. Vertigonun teşhisinde süresi ve vertigonun tarifi çok önemlidir. Gerçek vertigo ve diziness diye iki ana başlıkta toplabiliriz. Gerçek vertigoda; etraf , oda veya eşyaların dönmesi vardır. Şikayetler rahatsız edici ve şiddetlidir. Bulantı kusma, soğuk terleme, fenalık hissi vardır. Gerçek vertigo iç kulak kaynaklıdır. Dizziness daha hafiftir. Tarifinde, yer ayağımın altından kayıyor, kafam kazan gibi, boşluktaymış hissi gibi müphem şikayetler olur. Dizziness iç kulak dışında, göz, boyun, beyincik hastalıklarında olabilir.

Hastanın vertigosunun gerçek vertigomu? Yoksa dizziness mi? olduğunu araştırmak başlangıç için şarttır. İç kulaktan oluşan gerçek vertigo karar verilirse ayırıcı tanı için vertigonun süresi çok önemlidir. Saniyeler süren , dakika saat süren ve günlerce süren vertigo olabilir. Baş hareketleri ile, yatakta sağa veya sola dönme ile oluşan saniyeler süren vertigo ensık karşılaşılan şekildir ve Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigoda oluşur. Dakika ve saatler süren vertigo Menier hastalığında olabilir. Tüm gün boyunca veya günlerce süren vertigo, vestibüler nörinitte olabilir. Arada kalmış tarifi ve süresi bunlardan farklı vertigolar olabilir. Bunlların teşhisi için detaylı bir iç kulak muayenesi ve tetkikler yardımcı olur. Teşhisin tam yapılması tedavinin planlanması için çok önemlidir. Bazı hastalıklarda bir manevra ile düzeltmek mümkünken, bazen iç kulakta büyük ameliyatlar gerekebilir.

Vertigo sebep olan hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte tekrar etme oranı yüksek bir hastalıktır. Vertigo hissedildiği dönemde hareketler azaltılır, istirahat edilir. Vertigo düzeldikten sonra hasta kendisini iyi hissettiği dönemde çok hareket yapabilir. Bu hareketler normal günlük hayattaki hareketler olabileceği gibi vestibüler rehabilitasyon amaçlı hareketlerde olabilir. Tıbbi tedavide teşhise yönelik ilaçlar tercih edilir. Şiddetli vertigoda yoğun istirahat ve tedavi için şikayetler azalana kadar, kişi günlük aktivitesini yapabilene kadar hastaneye yatış yapılabilir.

Hasta yaşlıysa, kilolu, kolesterolü yüksekse, sigara içiyorsa ve hareketleri az olan bir kişi ise vertigonun iyileşmesi uzar. Bunun tersi kişilerde iyileşme daha hızlı olur. Vertigo, önceki güne göre daha az şikayet yapıyorsa iyleşiyor demektir. Çok hareket etmek, baş hareketleri şikayetleri arttırabilir. Sigara içmeye devam etmek iyileşmeyi geciktirir

Web Tasarım Antalya