0242 345 56 04
0242 345 56 04

İç Kulak Hastalıkları

-Genetik nedenlerle oluşan işitme kayıpları; Resesif kalıtımlı, dominant kalıtımlı, X-kromozumuna bağlı resesif kalıtım
-Doğum sonrası sebeplerle kazanılmış işitme kayıpları; kızamıkçık, toxoplasma, CMV infeksiyonları, menenjit, kabakulak, kızamık gibi hastalıklarla olabilir
-Zoster oticus( kulakta zona hastalığı); Rumsey Hunt sendromu; 7. ve 8. kafa çiftlerini tutan varisella zoster virüsü reaktivasyonudur. Kulak kepçesi ve kanalda kızarıklık ve bül oluşumu, şiddetli nöraljik ağrı, yüz felci %60-70, işitme kaybı%40, Baş dönmesi bulantı kusma, nistagmus%40 oluşur. Tıbbi tedavi ve istirahat önerilir.
-Kabakulak (epidemik parotitis); Kabakulak aslında tükürük bezi hastalığıdır. Virüs iç kulak sinirine yerleşmesi ile oluşur. Kabakulak erken çocukluktaki tek taraflı sağırlığın en sık nedenidir.
-Toksik fonksiyon bozuklukları; Ototoksik ilaçlar, endistriüel toksinler, bağımlılık yapan maddeler.
-Travmatik iç kulak hastalıkları; ses basıncı travması, akut gürültü, iç kulak commosiosu(künt çarpmaları), barotravma, yıldırım çarpması, kronik gürültü
-Yaşlılığa bağlı işitme kaybı (presbiakuzi)
-Ani işitme kaybı; Akut ortaya çıkan, tek taraflı, sıklıkla tinnitus(kulak çınlaması) ile birlikte olan, vestibüler semptomlar eşlik etmeyen idiopatik bir hastalıktır. Patolojik olarak iç kulak damarlarının terminal uçlarındaki mikrosirkülasyon bozukluğuna bağlanmaktadır.(örnegin; arteriollerde spazm, hiperkolesterolemi, sludge fenomeni, otoimmün hastlıklar ve viral enfeksiyonlar sırasında). Ani işitma kaybının tedavisinde iç kulak mikrosirkulasyonun iyileştirilmesi amaçlanır. B vitamini, Kortizon tedavisi, istirahat, Hiperbarik oksijen, ozon tedavisi yapılabilir. Ani işitme kayıplı hastalarda tedaviye ne kadar erken başlanırsa okadar iyi olur. Ani işitme kaybı bazen hiç tedavi vermeden, bazen oral tedaviyle, bazen yataklı tedavi, bazende tüm tedaviler yapılarak iyileşebilir. Ne yazıkki bazen tüm çabalara rağmen düzelmez veya kısmi düzelir. Sebep raştorolması için işitme tetkikleri kan tetkikleri, grafiler ve MRI istenebilir.
-Vestibüler sendrom; iç kulakta dengeyi sağlayan vestibüler sistem etkilenmesi ile baş dönmesi, bulantı kusma ve nistagmus oluşur. İstirahat ve tıbbi tedavi ile düzelir. Şikayetlerin düzelmesinde; yaş , hareketlilik, kolesterol düzeyi, sigara kullanımı, diğer kulak ve beyinin durumu çok etkilidir.
-Benign paroksismal pozisyonel vertigo; kendi iyileşen ani hareketle olan kötü bir sebepi olmadan baş dönmesi. Yatakta yana dönme, başı ani kaldırma sırasında saniyeler süren baş dönmesi oluşur. Genellşkle sebep daha önce geçirilmiş iç kulak hastalıkları ve kafa travmasıdır. Sebepsizde oluşabilir. Epley manevrası denen bir yöntemle hastalık kaybolabilir. Postüral egzersizler önerilir.
-Akustik nörinom; İyi huylu iç kulak siniri tümörüdür. İşitme kaybı, yüz felci, çift görme, yürüme bozukluğu, ataksi, yüzde duyu hissi etkilenmesi, ses kısıklığı, yutma bozluğu oluşabilir. Tedavisi ameliyattır.

Web Tasarım Antalya