0242 345 56 04
0242 345 56 04

Dış Kulak yolu Hastalıkları

-Kulak kepçesi erizipeli; kulak kepçesi derisinin sınırları belirgin kızarıklık ve şişliği ile giden bir hastalıktır. Mikrobik bir hastalıktır, tıbbi tedavi gerektirir
-kulak kepçesi perikondriti; kulak kılırdağı zarında şişlik kızarıklık ve ağrı ile giden bir hastalıktır. Kulak travması veya ciltteki çiziklerden enfeksiyon yaılır. tıbbi tedavi gerekir
-Dış kulak yolu iltihabı; Otitis eksterna; kulak kanalında şişme kapanma. dokunmakla, çiğneme ile şiddetli ağrı olur. iltihaplı akıntı olabilir. Genellikle çok havuz deniz gibi suya girenlerde, kulağını karıştırırken cildini çizenlerde oluşabilir. Çok şiddetli ağrı yapabilir. Böbrek sancısı veya doğum sancısı kadar ağrıya sebep olabilir. Erken dönemde tedavisi iyi sonuç verir. Şeker hastalarında nekrotizan formu oluşabilir, ağır bir klinik tablodur.
-Dış kulak yolu fronkülü; kıl kökü iltihabı; Dış kulak yolunun girişindeki kıl köklerinin iltihaplanmasından kaynaklanır. Çok ağrılı olabilir. Abse formasyonu olursa, cerrahi drenaj gerekebilir.
-Kulakta zona hastalığı; rumsey hunt sendromu; kulak zarı, kanal ve kulak kepçesinde su çiçeğindeki döküntüler, şiddetli ağrı ile birlikte; sıklıkla işitme kaybı çınlama, baş dönmesi, bazende yüz felciyle seyradan klinik tablosu vardır. viral bir hastalıktır.
-Dış kulak yolu mantar enfeksiyonu; kulakta ağrı, kaşıntı, ıslaklık hissi, işitme azalması ve az miktarda akıntı olur. Kulak kanalının çok iyi temizlenerek tedavi yapılması gerekir. Çoğunlukla lokal tedavi yarar sağlar. Tedavi sonrası tekrar etme meyili vardır, inatçı olabilir, kontrollerini düzenli yapmakta yarar vardır.
-Dış kulak yolu egzeması; ara ara kaşıntı, pullanma, sulanma, ara ara ağrı olabilir. Allerjik bünye zemin hazırlar. Banyo sonrası sabun, köpük kalıntılarının iyi durulanmaması sonucu egzamatik reaksiyon oluşabilir. Banyada kulakların durulanması ve tıbbi tedavi ile düzelebilir.
-Kulak kiri; Buşon; kulak kanalının girişi aynı cildimiz gibidir. kıl kökleri, yağ ve ter bezleri bulunur. Kulakta kendini temizleyen bir mekanizma vardır. bu mekanizmanın değişik nedenlerle çalışmadığı kişilerde birikin olur ve kulağı tam doldurunca işitme kaybı yapar. Özellikle suyla temas edince şiştiği için banyo veya deniz havuz sonrası şikayetler oluşur. Temizlenmesi gereklidir. Küretle, aspire edilerek veya lavaj(yıkama) ile temizlenebilir. "Kulağımı temizlettim, alışkanlık yaptı" düşüncesi doğru değildir. Kulağın kendini temizleme mekanizması çalışmıyorsa tekrar edebilir. Kulak temizletmek veye yıkatmak zararlı değildir. Sadece temizliğe ve travmatik olmamasına dikkat etmek gerekir. Sadece kulak zarı delik olanlarda suyla temizlemek zarar verebilir.
-Dış kulağın doğumsal anomalileri; kulak kanalı stenozu veya kanalın kapalı olması, preauriküler fistül, kulakta meme şeklinde ek yapılar, Darwin tümseği, kepçe kulak, makroti, mikroti gibi doğumsal anomaliler olabilir. Bunlardan bazıları cerrahi olarak düzeltilebilir.

Web Tasarım Antalya